Komijn

‘Komijn’ komt van het Arabische woord ‘kammūn’. Komijn is een zaad dat afkomstig is van de plant cuminum cynimum. Het is een kruid dat gebruikt wordt als specerij voor een lichte smaak. Het heeft een kruidige nootsmaak, maar de smaak is niet te zwaar. De blaadjes van de plant cuminum cyminum zijn erg smal en ze lijken op venkel. De stengels van de plant kunnen groeien tot 30 centimeter hoog, ook kunnen zij witte of lila bloemen hebben. Gemalen komijnzaad wordt in Nederland ook wel ‘djintan’ of ‘djinten’ genoemd, dit komt door de Indonesische naam hiervan, namelijk ‘jintan’. Komijnzaad wordt vaak verward met karwijzaad, dit komt omdat de twee kruiden op elkaar lijken. Karwijzaad is wel wat intenser dan komijn, maar het kan gemakkelijk gebruikt worden als komijn vervanger. Komijn is los verkrijgbaar, maar ook gemalen. Deze zijn te koop in toko’s en in supermarkten.


Komijn recepten

Komijn is populair in de hele wereld en wordt in vele keukens gebruikt. Vooral in de Latijns-Amerikaanse, Zuid-Aziatische en de Noord-Afrikaanse keuken, maar ook in vele andere keukens. Komijn wordt gebruikt als kruid in verschillende recepten, zowel koud als warm. Komijn wordt internationaal gebruikt, in bijvoorbeeld Nederland, maar ook in Vlaanderen wordt komijn gebruikt voor komijnekaas. In Turkije, India en Griekenland wordt het gebruikt samen met kip tandoori en kerrie. Noord-Afrika gebruikt komijn voor het kruiden van couscous en tajine, de mensen in Spanje gebruiken komijn voor een worstsoort ‘chorizo’ en in Duitsland wordt komijn samen gebruikt met karwij.

Komijn wordt ook gebruikt in:

  • Tomatencurry
  • Dal soep
  • Chana dal
  • Naan met koriander en knoflook
  • Chana massala

Van komijn worden vooral de zaadjes gebruikt, deze zijn sterk van smaak en vooral als ze worden gekneusd en geroosterd voordat ze gebruikt worden. Het oliegehalte van komijn is erg belangrijk, want de kwaliteit is beter als het oliegehalte groter is. Ook is er een verschil tussen Safed en Kala, dit zijn 2 verschillende soorten komijn. Safed is de meest bekende met een witte kleur en Kala heeft een soort pepersmaak.

Komijn

Komijn voedingswaarde

De voedingswaarde van 10 gram komijn:

Komijn oorsprong

Komijn komt oorspronkelijk uit India, Iran, Syrië en Turkije. In een zanderige bodem met warm weer groeit de plant het best. Buiten het feit dat komijn oorspronkelijk uit deze landen komt, is het een bekende kruid en wordt het wereldwijd gebruikt. Het wordt tegenwoordig ook verbouwd in de landen India, China, Iran en Indonesië en nog een aantal andere landen.


Andere recepten: